Zakaj je cena gradnje hiše vedno za 20 % višja od načrtovane?

Glede odstotka, koliko dražja bo gradnja od načrtovane, so mnenja različna. Številke se gibajo od 10 do 30 % in so odvisne od tega, s kom se pogovarjaš … Pa se stroškov res ne da načrtovati bolj natančno?

STEREOTIP #2: Investicija gradnje hiše je vedno vsaj 20 % višja od načrtovane.

V Atren Invest znamo poleg dotrajanih objektov rušiti tudi stereotipe. 😉  Cena in čas sta si v procesu gradnje izjemno podobna; če ju znamo načrtovati, se izognemo tako zamudam kot nepredvidenim stroškom. V zapisu Ali gradnja hiše res traja celo večnost? smo poudarili, kako izjemno pomembno je časovno in finančno načrtovanje različnih aktivnosti in del.

Kot je organizacija dela pomembna za zagotavljanje sledenja načrtovani časovnici, je načrtovanje števila sodelavcev, njihovih profilov in vsega potrebnega materiala ključnega pomena za izračun končne cene novogradnje.

Že ob pripravi ponudbe v skladu z arhitekturno zasnovo gradnje preverimo ustreznost popisa del, ga po potrebi dopolnimo ali izdelamo na novo; ta korak nam omogoča natančno načrtovanje ne le količine zidakov in cementa, ampak tudi potrebnih delovnih ur, vsega orodja, delovnih strojev, pripomočkov in drobnega potrošnega materiala. Hkrati je ključnega pomena tudi pravilno načrtovanje izbora uporabljenih materialov.

Se je tudi vašim sosedom ali znancem zgodilo, da so sicer že nekako skoordinirali n-mojstrov, a ko je v objekt vdrla talna voda, za napako ni želel nihče odgovarjati, mojstri pa so krivdo valili drug na drugega? Stroške sanacije so na koncu morali prevzeti sami.

Vodenje projekta gradnje nepremičnine je storitev, ki jo zares osvojiš šele v praksi in jo z leti dela nenehno izpopolnjuješ. Ne glede na vaše siceršnje organizacijske sposobnosti in dobro poznavanje procesa, bo koordinacija gradnje vaše hiše brez obilice izkušenj na terenu težko tekla.

Natančni popisi del skozi celoten proces gradnje, od izkopa do zadnjega čiščenja pred predajo kupcu nam omogočajo natančno načrtovanje ne le delovnega, ampak tudi nabavnega procesa, v katerega vključujemo zanesljive in zaupanja vredne dobavitelje in izvajalce. Ko dodamo še znanje, pravilno vgradnjo gradbenih materialov in natančno izvedbo, je koktejl za  trajen prihranek pri zaključnih gradbeni delih pripravljen. Si res želite nepredvidljive investicije, usklajevanje številnih različnih mojstrov in nabave materiala, o katerem ste veliko prebrali, a ga nikoli zares preizkusili?

Če cenite svoj prosti čas in domači mir, bo odločitev za hišo na ključ za celotno družino zagotovo najbolj mirna:

  • ker se s partnerko ali partnerjem ne bo treba nikoli prerekati, koga je treba poklicati; v Atren Invest cenimo vaš čas, zato se o poteku gradnje vedno pogovarjate le z enim sogovornikom;
  • ker z zanesljivimi izvajalci zagotavljamo izvedbo gradbenih, obrtniških in instalacijskih del;
  • ker dela izvedemo v dogovorjenem roku in zanje dobite enovito garancijo.

Če želite postati del izjemno redke skupine, ki se izogne dodatnim stroškom, prihrani čas, preskoči nezanesljive mojstre in skupaj z nami ruši gradbene stereotipe, se nam oglasite. Če pa imate še kakšno vprašanje, pa kar pogumno kliknite TUKAJ in ga zapišite. 😉