Ali je grajena hiša res tako naravna kot montažna?

Ravno pred kratkim smo s potencialnim naročnikom debatirali o naravnosti materialov v gradbeništvu. Montažna hiša se jim je zdela enostavno privlačnejša … Najprej zaradi pozitivne izkušnje sorodnikov, ki so ključe zanjo dobili na dogovorjeni datum; potem pa še zaradi naravnih materialov oz. lesa, ki je uporabljen pri gradnji montažne hiše.

Tudi vi verjamete v STEREOTIP #3: Grajena hiša ni tako naravna kot montažna? Če vprašanju prikimavate, ste na pravem mestu. 😉

Najprej postanek pri pozitivnih izkušnjah sorodnikov z montažno hišo: verjamemo, da je bila njihova montažna hiša postavljena v dogovorjenem roku. Ampak, veste kaj? Tudi tiste, ki jih gradimo v Atren Invest, so! Gradnja pri nas NE traja celo večnost in JE zaključena v dogovorjenem roku. Kako nam uspeva, smo pojasnili TUKAJ.

Glede vprašanja, kako naravni so materiali v gradbeništvu, je bila debata nekoliko daljša … 😊 Drži, les je naraven material, ampak naravna je tudi glina, iz katere nastane opeka. In cement? Tudi osnovne sestavine cementa so naravne; cement je v osnovi sestavljen iz apnenca in gline ali njune naravne mešanice, laporja. So cementu dodana tudi kakšna druga kemična sredstva? So, ampak tudi les je treba pred uporabo kemično obdelati, da dosega obstojnost, potrebno za gradnjo. Na argument, da se pri gradnji klasičnih hiš uporabljata malta in beton, ki nista naravna, ne moremo pristati. Poleg tega pa je tudi montažni hiši treba postaviti temeljno ploščo, ki je betonska kot je betonska plošča pri klasični gradnji.

Za konec se ustavimo še pri boljših izolacijskih karakteristikah lesa. Načeloma res drži, da ima les boljše izolacijske lastnosti kot opeka ali beton, a vloga opeke in betona pri gradnji ni izolativnost, ampak zagotavljanje konstrukcijske varnosti. Čeprav ima les dobre konstrukcijske lastnosti, ne zagotavlja akumulacije toplote. Izolacijski materiali v kombinaciji z ustreznim načinom gradnje in primerno vgradnjo stavbnega pohištva omogočajo toplotne prihranke, zračnost in pretok zraka pa s sistemom rekuperacije zagotovimo tudi pri klasični gradnji. In še preden kdo pomaha z argumentom, da za klasično grajene hiše ne moremo dobiti subvencij Eko sklada, to NE drži. Preverite, kako je nastajala pasivna hiša,  kjer smo s klasično gradnjo uspeli zadostiti strogim pogojem za pridobitev subvencij Eko sklada.

Vsaka hiša, zidana ali montažna, ni nikoli povsem naravna, a če upoštevamo najpogosteje uporabljene materiale, bi izjemno težko rekli, da je ena bolj naravna od druge, imajo pa zidane zagotovo še kakšno prednost:

  • daljšo življenjsko dobo,
  • nižje stroške rednega vzdrževanja in
  • dolgoročno gledano »držijo ceno« in s tem investitorju ohranjajo vrednost investicije.

Želite preveriti, kako bi v vašo novo hišo vgradili čim več naravnih materialov? Pišite nam na e-naslov info@atren.eu ali nas pokličite; prepričani smo, da uspemo najti termin za raziskovanje vaših pričakovanj in naše ponudbe.